Moederschap

Moeder worden en moeder zijn kan een heel bijzondere en prachtige ervaring zijn en tegelijk kan het heel wat vragen, onzekerheden en moeilijkheden met zich meebrengen. Binnen het eerstelijnshuis worden toekomstige en jonge moeders begeleid door de huisarts, de vroedvrouw en indien nodig door een therapeut/loopbaancoach.

Tijdens de zwangerschap belanden de ouders in spé vaak in een mallemolen van advies. Van alle kanten komt er goede raad. Iedereen weet precies te vertellen wat wel en niet te doen! Elke zwangerschap en elk verhaal is echter uniek. Daarom is het goed te kunnen rekenen op de ervaring en deskundigheid van de vroedvrouw, die door een gedegen medische opleiding en de nodige praktijkervaring over veel specialistische kennis beschikt.

De vroedvrouw is medisch geschoold, maar zij is in de eerste plaats een warm rustpunt voor elke aanstaande moeder. Uiteraard zijn de medisch-technische controles noodzakelijk tijdens de zwangerschap Zo'n ingrijpende gebeurtenis in het leven kan echter onmogelijk gereduceerd worden tot een louter medische aangelegenheid. Vrouwen en hun partners willen ook begeleid worden in zovele andere aspecten van de zwangerschap. Ze willen gewoon eens met een bekwaam iemand kunnen praten, zonder meer. Een hart onder de riem wanneer je je misselijk voelt, een geruststellend woordje bij kleine probleempjes, goede raad omtrent borstvoeding...

Iemand waar je alle mogelijke vragen - hoe futiel ze ook lijken - met gerust geweten op kan afvuren, dát is de vroedvrouw!

De vroedvrouw beschouwt de vrouw als autonoom individu en moedigt haar aan om te vertrouwen op haar eigen kracht en intuïtie. De vroedvrouw zal er, samen met de zwangere vrouw en haar partner, alles aan doen om de zwangerschap zo normaal mogelijk te laten verlopen. De zwangere vrouw wordt medisch zeer nauwkeurig opgevolgd, maar overbodige medicatie of overbodig technisch ingrijpen worden vermeden. De vroedvrouw bewaakt aldus het natuurlijke verloop van de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode vanuit de filosofie  "De natuur als het kan, de techniek als het moet".

Om deze natuurlijke manier van 'zwanger zijn' te waarborgen, is er nood aan informatie. Een vroedvrouw weet als geen ander wat men in de preventieve gezondheidszorg kan bereiken. Door ouders te begeleiden vóór en tijdens de zwangerschap, worden zij zich bewuster van hun eigen mogelijkheden. Ook de vele keuzes die een zwangere vrouw en haar partner moeten maken tijdens de zwangerschap of daarna, kunnen worden geplaatst en gesitueerd door de vroedvrouw. Zij heeft een volledig beeld van alle mogelijkheden en kan rustig met de aanstaande ouders voor- en nadelen afwegen. Zo kan de vroedvrouw je heel wat informatie geven rond keuzes als de plaats van de bevalling, het verloop van de arbeid, pijnbestrijding, baringshouding en plaats van de kraamtijd bijvoorbeeld. Niet alleen een zelfstandige vroedvrouw kan, naast steun en toeverlaat, een bron van informatie zijn

De vroedvrouw neemt ook de medische zorgen op zich na de geboorte en biedt steun en informatie aan (kersverse) ouder(s) in de kraamperiode, onder andere bij begeleiding van borstvoeding. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis

Wat doet de psychotherapeut/loopbaancoach?

Heel wat vrouwen ervaren dat hun leven als (prille) mama moeilijker of heel anders is dan ze zich hadden voorgesteld. Soms kan de kinderwens niet ingevuld worden of verlies je een kind. Wanneer je voelt dat het niet goed met je gaat en je slaagt er niet in om dat evenwicht zelf of met de hulp van mensen rondom je terug te vinden, dan kan individuele ondersteuning je verder helpen. Dit begeleidingsaanbod is er voor moeders die terug in balans willen komen na zwangerschap en bevalling, voor vrouwen die een (postnatale) depressie willen voorkomen, voor moeders met een onvervulde kinderwens, voor elke vrouw die zich evenwichtig wil voelen in haar moederschap in ruime zin (ook met grote kinderen), mama’s van een langdurig ziek of overleden kind, vrouwen met chronische vermoeidheid, vrouwen die als jong kind een broer of zus verloren hebben, kortom voor elke mama die zich gewoon (terug) goed in haar vel wil voelen.

 

Contacteer ons team

Het Eerstelijnshuis

Markt 50
9800 Deinze
09/386 52 12

Huisartsen en verpleegkundige / Diëtisten / Podologen en pedicure / Kinesisten / Psychosociaal team / Je kan gratis parkeren op de parking achter de Carrefour.

Tandartsenpraktijk

G. Gezellelaan 27
9800 Deinze
09/386 89 80

Vanaf 1 augustus 2017 is het betalend parkeren in de Guido Gezellelaan. Op de parking van D-shopping mag u gratis parkeren.
www.groepspraktijk.be